Κριτική Βιβλίου | Οι Φόνοι της Κίσσας

Οι Φόνοι της Κίσσας, το αστυνομικό μυθιστόρημα του Anthony Horowitz, το οποίο κυκλοφορεί για την ελληνική γλώσσα από τις Εκδόσεις Διόπτρα, αποτελεί ένα εξαιρετικά καλογραμμένο κείμενο-διατριβή στο είδος των βιβλίων μυστηρίου.

Με πλοκή που σε συνεπαίρνει, καταιγιστικές εξελίξεις σε κάθε σελίδα και μία εμφάνιση-έκπληξη από τον εγγονό της ίδιας της Άγκαθα Κρίστι, δεν μπορείς παρά να το καταβροχθίσεις!

Συνολική βαθμολογία: ★★★★☆


Σύνοψη

Η κύρια ιστορία εκτυλίσσεται στο Λονδίνο και ξεκινάει με την επιμελήτρια των εκδόσεων Κλόβερλιφ, Σούζαν Ράιλαντ, στα χέρια της οποίας καταφθάνει το τελευταίο χειρόγραφο μυθιστόρημα του Άλαν Κόνγουεϊ, με πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Άττικους Πυντ. Φτάνοντας, όμως, στο τέλος του χειρόγραφου, συνειδητοποιούμε, μαζί με τη Σούζαν, πως τόσο τα τελευταία κεφάλαια όσο και η λύση του μυστηρίου λείπουν. Σύντομα, γίνεται γνωστό πως ο συγγραφέας έχει πεθάνει, αφήνοντας πίσω του ένα σημείωμα αυτοκτονίας. Πρόκειται, όμως, όντως για αυτοκτονία ή για μία καλά σκηνοθετημένη δολοφονία; Από αυτό το σημείο και έπειτα, η Σούζαν ξεκινάει τη δική της περιπέτεια μυστηρίου, στην προσπάθειά της να ανακτήσει τα χαμένα κεφάλαια, αλλά και να ανακαλύψει τι πραγματικά συνέβη στο συγγραφέα τους.

Γιατί με συνεπήρε το μυθιστόρημα

Τόσο οι σκέψεις της Σούζαν, όσο και τα έγγραφα που περιέρχονται στην κατοχή της και παρεμβάλλονται στην ιστορία, μας βοηθούν να αναπτύξουμε τις δικές μας θεωρίες και να βρεθούμε πιο κοντά στη λύση του μυστηρίου. Έτσι, ο αναγνώστης βρίσκεται στο επίκεντρο μιας περιπέτειας στην οποία είναι ο κύριος πρωταγωνιστής, ακολουθώντας τα βήματα της Σούζαν.

Επιπροσθέτως, το συγκεκριμένο βιβλίο θα μπορούσε να αποτελέσει διατριβή στο λογοτεχνικό είδος των μυθιστορημάτων μυστηρίου και τον τρόπο με τον οποίο έχει εξελιχθεί ανά τους αιώνες. Κάνει ιδιαίτερη μνεία σε σημαντικά έργα αναφοράς και σε μεγάλους συγγραφείς του είδους, ενώ χαρακτηριστικό του αποτελεί και η εμφάνιση-έκπληξη του Μάθιου Πρίτσαρντ, του εγγονού της Άγκαθα Κρίστι.

Τι στέρησε από το βιβλίο το 5ο αστέρι

Η παρεμβολή των εγγράφων που περιέρχονταν στα χέρια της Σούζαν, ενώ έκαναν το μυθιστόρημα περισσότερο αληθοφανές και βοηθούσαν τον αναγνώστη να βυθιστεί στην ιστορία, ταυτόχρονα αποσπούσαν την προσοχή μου και με έκαναν να χάνω τον ειρμό μου.

Επιπλέον, ορισμένες από τις προσωπικές, αλλά όχι τόσο κολακευτικές, απόψεις του συγγραφέα διαφαίνονταν συχνά μέσα από τις σκέψεις της πρωταγωνίστριας, χωρίς να συμπεριλαμβάνω ορισμένα σχόλιά της, τα οποία θα μπορούσαν να αποδοθούν αποκλειστικά στην ίδια.

Παρακολουθήστε το 1o Ελληνικό Reading Vlog για το #Crimaython2020 με τις σκέψεις μου για το βιβλίο.


No comments:

Post a Comment